Sammendrag
Hensikten med dette oppdraget var å se om det lot seg gjøre å bygge en alternativ strømforsyning til oppdrettsanlegg til havs. I dag forsynes oppdrettsanleggene som ligger langt fra landstrøm av fossilt brennstoff, våre undersøkelser viser at det er fullt mulig å bygge et anlegg som drives av vind og bruker batteriteknologi som lagringsmedium av elektrisk energi. Dette må da kombineres med dieseldrift siden det er varierende effektbehov og ikke alltid vind tilgjengelig. Vindturbinen og batteriet er sannsynligvis overdimensjonert. Dette antas imidlertid å ha større betydning for produksjon og lagring av elektrisiteten enn det har for prisen på anlegget.
Med de siste beregningene tatt i programmet HOMER viser det at vi er oppe i en fornybar elektrisitetsproduksjon på 88 prosent. Dette vil redusere dieselforbruket drastisk, samtidig vil CO2 utslippet bli redusert tilsvarende og arbeidsforholdene for mannskapene som arbeider og bor på flåten bli betydelig bedret, siden driften på natt vil kunne stort sett gå på batteridrift når batteriet er fulladet.
Når det gjelder vindresursene er det som alltid usikkerhet rundt dette. Vindmålingene er hentet fra Veiholmen målestasjon foregående år og vindmåleren der står på 10 meters høyde og i en annen vindsone. For å få mer nøyaktige beregninger burde vindserien hentet fra 10-15årene og regnet om. Dette ble meget omfattende jobb der tiden ikke strakk til.
På grunn av at vår kontaktperson Frederik Rütten hos ABB i Sveits, har sluttet i stillingen og vi ikke får noen ny kontaktperson fra ABB, har vi også noe usikkerhet rundt kontroller MGC600. Dette går på hvordan den skal kobles opp mot utstyret vi har valgt. ABB skriver i brosjyren og i det andre underlaget vi har fått fra dem at MGC600 skal kunne tilkobles ethvert anlegg. Vi har valgt å bruke denne, siden den er i drift på mange lokasjoner som ABB har levert som off-grid anlegg.